ניסיון ההתנקשות בנשיא לשעבר ובמועמד לנשיאות דונלד טראמפ במהלך עצרת בחירות בפנסילבניה, הוכיח שוב שהיריב פועל תוך ניצול טעויות מבצעיות שנעשות על ידי מערך האבטחה ובמקרה המדובר, של השירות החשאי שאחראי גם על אבטחתו של דונלד טראמפ. אבטחת אישיות באירוע הינו תת תחום מקצועי שיחידת אבטחת אישים נדרשת לעשות במהלך המשימה הכוללת ולכן נדרש להציג רמה מבצעית ומקצועית גבוהה על מנת לאפשר לאישיות להשתתף באירוע כמתוכנן ולצאת ממנו ללא כל פגע. הנתונים והעובדות שעלו מהתיעוד הרב שפורסם לאחר ניסיון ההתנקשות מוכיחים שהשירות החשאי הפגין באירוע עצרת הבחירות בפנסילבניה רמת אבטחה נמוכה שכללה טעויות מקצועיות שאפשרו ליריב בן 20 בשם תומס מתיו להגיע למצב של ירי לעברו של דונלד טראמפ במהלך נאומו על הבמה המרכזית ובכך צירף את עצמו לרשימת המתנקשים הארוכה בהיסטוריה של ארצות הברית. המתנקש הספיק לירות 8 כדורים לכיוונו של דונלד טראמפ כאשר אחד מהם שפשף את אוזנו הימנית בזמן שהסיט את ראשו ימינה על מנת להסתכל על שלט גדול שהציג נתונים הקשורים לנאום. הנשיא דונלד טראמפ ניצל מניסיון ההתנקשות, המתנקש נורה ונהרג מאש צלפים והשירות החשאי מצא את עצמו שוב במצב של כישלון שיכול בקלות להיחשב כמחדל אבטחה.
תיעוד ניסיון ההתנקשות: 

השירות החשאי:
השירות החשאי של ארצות הברית הוא זרוע של הממשל הפדרלי של ארצות הברית המהווה חלק מהמחלקה לביטחון המולדת של ארצות הברית, ותפקידו להגן על נשיא ארצות הברית ועל אנשים נוספים הקשורים בו. השירות החשאי עוסק גם בהגנת מתחם הבית הלבן, וכן במניעת זיוף כספים והונאה. כיום עומדת בראשו קימברלי צ’אטל. השירות החשאי את פעולתו, כחלק ממשרד האוצר האמריקאי. פעולתו של השירות החלה ב – 5 ביולי 1865. לאחר רצח הנשיא ויליאם מקינלי בשנת 1901 הצורך בגוף שתפקידו העיקרי יהיה הגנה על הנשיא הפך ברור. למרות שסוכני השירות החשאי שמרו על הנשיא באופן חלקי כבר משנת 1894, קיבל על עצמו השירות את ההגנה המלאה על הנשיא בשנת 1902.  ב – 1 במרץ 2003 הועבר השירות החשאי ממשרד האוצר למשרד החדש לביטחון המולדת, כחלק מן הלקחים שהופקו לאחר פיגוע 11 בספטמבר.
על פי חוק משנת 2012, מגן השירות החשאי על:

  • מבנה הבית הלבן והמבנים המקיפים אותו מצדדיו: בניין מחלקת האוצר והמשרד האקזקוטיבי על שם אייזנהאואר.
  • הנשיא, סגן הנשיא, הנשיא הנבחר וסגן הנשיא הנבחר.
  • בני המשפחה הנשיאותית הקרובים.
  • מגורי סגן הנשיא ומשפחתו. סגן הנשיא ובני משפחתו הקרובים.
  • נציגים דיפלומטיים זרים, ראשי מדינות וממשלות זרות המבקרים בארצות הברית, ונושאי תפקידים רשמיים של ארצות הברית בחו”ל.
  • אלמנות הנשיאים וילדיהם עד גיל 16 או עד 10 שנים מיום עזיבת הילדים את הבית הלבן.
  • נשיאים לשעבר ורעיותיהם (אלא אם הרעייה התגרשה או התחתנה מחדש) עד יום מותם.
  • מועמדים מרכזיים לנשיא ולסגן נשיא.
  • חברי קבינט ספציפיים.

אבטחת דונלד טראמפ באירוע עצרת הבחירות:
כאמור, יחידה לאבטחת אישים, כמו השירות החשאי, נדרשת לאבטחת את האישים שבאחריותה במהלך השתתפות באירועים ולכן על כוח האדם ביחידה מרמת מפקדים ועד רמת המאבטחים, חייב לדעת לתכנן אבטחה באירוע. תכנון אבטחת אישיות באירוע כולל איסוף נתונים מהפרוטוקול, ניתוח השטח בו מתקיים האירוע, ניתוח האיומים הרלוונטיים בראיית התוקף, גיבוש המענה לכל איום, שיטת האבטחה, חירום ומקרים ותגובות. שלב ניתוח האיומים הרלוונטיים לאירוע ספציפי נגזר מאיום הייחוס שבמקרה של מתנקש בודד למשל יקבע אילו רובים יוכל להשיג ולאיזה מרחק ניתן לבצע איתם ירי. מהתיעוד המצולם של עצרת הבחירות בפנסילבניה נראה שהשירות החשאי ביצע תכנון מבצעי שהתייחס למיקומו של דונלד טראמפ על הבמה, מיקום הקהל סביבו, קיומם של מבנים במעגל השני הרחוק יותר, מיקום רכב פינוי ועוד. השטח שבו התקיים האירוע חולק למתחם עבור ישיבה ועמידה של הקהל ולמתחם במרכז שבו שהה דונלד טראמפ, מתחם זה כלל את הבמה וסביבה סוג של רצועת ביטחון עם ציר כניסה ויציאה רגלית עד לבמה וממנה. על פי עדותה של ראשת השירות החשאי, המעגל השלישי והרחוק יותר שהיה במרחק של כ – 150 מטר וכלל מספר מבני מחסנים היה באחריות אבטחתית של המשטרה המקומית. בשנת 1963 מתנקש יחיד עם רובה צלפים הצליח להתנקש בחייו של נשיא ארצות הברית המכהן ג’ון קנדי כשביצע ירי מדויק ממבנה משרדים שהיה ממוקם במרחק ירי מציר הנסיעה של הנשיא ברכב השרד הפתוח. זו היתה הפעם הראשונה שבה השירות החשאי נדרש להתמודד עם ירי צלף ונכשל והפעם הרביעית שנשיא ארצות הברית נרצח על ידי מתנקש. הניסיון המבצעי של השירות החשאי היה חייב לגרום לכך שמבני המחסנים במעגל השלישי יהיו באחריותו ולא באחריות המשטרה המקומית. איום של ירי צלף ממרחק של כ – 150 מטר חייב היה להיכלל ברשימת האיומים הרלוונטיים כנגד דונלד טראמפ ולכן כוח אבטחת האירוע של השירות החשאי נדרש לתת את המענה שכנגד. ההחלטה של השירות החשאי להעביר את האחריות למניעת איום ירי צלף ממבני המחסנים למשטרה המקומית היא לא פחות ממחדל אבטחה שכמעט שהפך את הנשיא לשעבר ומועמד לנשיאות דונלד טראמפ לנשיא החמישי שנרצח.
תמונות להמחשה של מעגלי האבטחה והמרחקים:

ראיית התוקף – פעולות המתנקש תומס מתיו:
תומס מתיו, צעיר אמריקאי בן 20, שהיה רשום כחבר במפלגה הרפובליקנית, יתכן שרק כדי שיוכל לאסוף מידע, הוא היורה שניסה להתנקש בחייו של דונלד טראמפ. תומס ביקש מהבוס שלו יום חופש כדי לעשות משהו גדול. לקח את הרובה של אביו ללא רשותו, הצטייד במד טווח לייזר ובסולם ויצא לאזור האירוע. בשחזור שנעשה, תומס נראה לראשונה כשלוש שעות לפני תחילת האירוע עומד בתור לבידוק הביטחוני לאירוע כשברשותו מד טווח הלייזר והפלאפון שלו. בפעם השניה, תומס נצפה הולך על המדשאה במרחק של כמה עשרות מטרים מהבמה. בשעה 17:30, כ – 40 דקות לפני הירי, הבחינו בו אנשי השירות החשאי והפיצו בניהם תמונה שלו כחשוד הנושא על גבו תיק, מד טווח לייזר ונראה קצת תמוהה. ב 17:52 ראו אותו אנשים מהקהל מטפס על גג המחסן בעזרת סולם ומתחיל לזחול עליו כדי להתקדם לקו הקדמי ממנו יהיה לו קו צפייה וירי לעבר דונלד טראמפ. בשעה 18:02 דונלד טראמפ עלה על הבמה והחל בנאומו. בזמן הזה, שוטר ששמע את דיווחי הקהל עלה בעזרת הידיים כדי לראות האם תומס החשוד אכן על הגג. תומס הבחין בשוטר, איים עליו עם הרובה שברשותו וגרם לו לקפוץ למטה. בשעה 18:11 תומס החל בביצוע הירי לעבר דונלד טראמפ. בחיפוש ברכבו של תומס נמצאו מטעני חבלה ומספר גדול של כדורים מה כנראה מעיד על כך שתומס שייך לאותם יריבים שיצאו מהבית במטרה להתנקש באישיות באירוע מסוים אבל לא ידעו בדיוק כיצד יעשו זאת הלכה למעשה. תומס צייד את עצמו באמל”ח רב יחסית על מנת שתהיינה לו מספר אפשרויות לדרך פעולה נבחרת. מרגע שהגיע לאירוע, כשלוש שעות לפני תחילתו, החל לאסוף מידע על מנת להחליט על דרך הפעולה הטובה ביותר ועל המקום ממנו ניתן יהיה לממש אותה. זה מסביר את העובדה שתומס רכש את הסולם רק אחרי שזיהה את המחסן שהיה במרחק של ירי בעזרת הרובה שהיה ברשותו. 
תמונה של תומס שוכב על גג המחסן וסרטון שמתעד את הקהל שזיהה אותו:

המענה של השירות החשאי כנגד מתנקש כמו תומס שבחר בדרך פעולה של ירי מנשק ארוך:
כאמור, הטעות הגדולה ביותר של השירות החשאי בתכנון האירוע היתה שהעביר את האחריות על מבני המחסנים במעגל השליש למשטרה המקומית – נדרש היה מהשירות החשאי שייקח על עצמו את האחריות על האיום הנ”ל בגלל מיקום המחסן והמרחק שלו ממיקומו של דונלד טראמפ על הבמה. אמנם מפקד האבטחה באירוע הציב צלפים על גגות שצופים על מבני המחסנים במעגל השלישי כולל המחסן ממנו תומס ביצע את הירי אבל זה נחשב למענה חלקי בלבד שאינו יכול היה לבוא במקום הצבת כוח אבטחה באזור מחסנים אלו. במידה ומפקד אבטחת האירוע היה מציב מאבטחים סביב המחסן תומס היה מנוטר גם בשלב ההסתובבות שלו בקרבת המחסן ובוטח שבשלב חזרתו אליו עם סולם. טעויות נוספות בהקשר על תומס נעשו כאשר למרות שמאבטחי השירות החשאי זיהו אותו כחשוד אף אחד לא ניגש אליו כדי לעצור ולתשאל אותו על מעשיו בשטח כך גם כאשר אנשים מהקהל דיווחו למשטרה על עלייתו של תומס על גג המחסן. לא ברור עדיין מדוע החל מהרגע שתומס הוגדר כחשוד המסתובב בגזרת האירוע, עוד לפני עלייתו של דונלד טראמפ על הבמה ובטח כאשר עלה עליה בשעה 18:02, מפקד מבצע האבטחה מטעם השירות החשאי לא החליט לעכב את כניסתו של טראמפ או להוריד אותו מהבמה למקום בטוח. אי ביצוע החלטה כזו מצד מפקד האבטחה באירוע, היא זו שבין היתר אפשרה לתומס לממש את דרך הפעולה הנבחרת שלו – ירי בדונלד טראמפ מגג המחסן. ירי הצלפים אשר פגע והרג את תומס היה איטי ומאורח מידי מכיוון שלא מנע את ביצוע הירי לעבר דונלד טראמפ. הכישלון של השירות החשאי במתן מענה לאיום ירי ממרחק צליפה מוכיח שוב שבתחום האבטחה בכלל ובאבטחת אישים בפרט, כאשר מאפשרים ליריב להגיע למצב של ביצוע פעולת הפגיעה במושא האבטחה נמצאים כבר בכישלון וכל פעולה שמתבצעת אחרי הינה כזו שרק תמזער או תעצור את הנזק ולא תמנע אותו.   

הירי והמזל של דונלד טראמפ:
כאמור, תומס הספיק לירות 8 כדורים לכיוונו של דונלד טראמפ כאשר רק אחד מהם הצליח לשפשף לו את האוזן הימנית ולגרום לו לפציעה קלה יחסית. דונלד טראמפ חווה בעצמו את העובדה שרמת האבטחה שהשירות החשאי מספק לו היה ברמה נמוכה עד כדי שמעמידה אותו בסכנת חיים ממשית ולכן היה זקוק ליד האלוהים כדי שזמן קצר לפני שתומס ביצע את הירי הוא הסיט את ראשו ימינה על מנת לראות את שלט הענק שתלו מימין שממנו רצה לדלות מידע לנאומו. המזל הגיע מהעובדה שתומס התברר כמתנקש מתחיל שמצד אחד הצליח להגיע לעמדת ירי טובה אבל מצד שני הפגין רמת ירי לא מדויקת בעליל שבעקבותיה פגע גם באזרחים חפים מפשע – כדור אחד מתוך 8 הגיע לדונלד טראמפ. הדמיות שבחנו את זוית הירי וזווית ראשו של דונלד טראמפ מראים שאילו היה מסתכל קדימה ולא מסובב את הראש ימינה, הכדור היה מפלח את חלקו האחורי של הראש והתוצאה היתה יכולה להיות גרועה הרבה יותר. 
תמונה וסרטון הדמיה של זווית הפגיעה בדונלד טראמפ:

רמת האבטחה הנמוכה שהפגין השירות החשאי:
מצופה מארגון כמו השירות החשאי שיפגין רמת אבטחה הרבה יותר גבוהה על אישיות שמחזיק בשני כובעים, נשיא לשעבר ומתמודד לנשיאות במערכת בחירות פעילה. רמת האבטחה הנמוכה סביב דונלד טראמפ באירוע נראתה משלב תכנון האירוע ועד לפינוי שלו לרכב. מהסתכלות על נראות ופעולות רוב אנשי האבטחה במערך האבטחה של האירוע ובצוות הצמוד לטראמפ, נראה שהשירות החשאי מאבטח אותו עם “שחקנים” מתחילים ולא עם “ההרכב הראשון”. אם לא היה מדובר באירוע אמת, הייתי חושב בקלות שמדובר בעוד אימון כחלק מקורס אבטחת אישים שהשירות החשאי מעביר למאבטחים/ות חדשים/ות. לפני הכל, חשוב לציין שהפרוטוקול בארצות הברית יותר חזק מהשירות החשאי שאחראי על האבטחה ולכן לא רואים מאבטחים שעומד בקרבתו של טראמפ על הבמה, אסור להם ואולי גם בגלל זה לא רואים פודיום משוריין במקום הפודיום המצחיק שהוצב על הבמה ואינו קשור בשום צורה למענה אבטחה. מרגע הירי, טראמפ הרגיש והבין שנפגע באוזנו הימנית והגיב באינסטינקט אישי כדי להוריד את עצמו מאחורי הפודיום המצחיק. לאחר זמן קצר, מספר מאבטחים ומאבטחות רצו לעבר הבמה כדי לעטוף את טראמפ וליצור הגנה אנושית כנגד המשך הירי לעברו. מרגע זה, קבלת ההחלטות נשמעה מבולבלת בדגש על ההחלטה מתי לחלץ את טראמפ לעבר הרכב. אין ספק שפודיום משוריין היה מאפשר לצוות הצמוד להישאר בתוכו כמה זמן שהיה דרשו עד לקבלת דיווח שהשטח נקי מיריבים. נראה שהחילוץ לרכב דרך ציר פתוח ולא מוסתר בוצע לפני קבלת דיווח על שטח נקי מיריבים. כאשר החליטו להקים את טראמפ כדי לחלצו לרכב, הצוות הצמוד עטף אותו בדרך שנראתה כמו סוג של אלתור בשטח ולא כמו תרגולת שמלומדת בקורס אבטחת אישים. טראמפ הינו אדם גבוהה וכדי להתמודד עם עובדה זו, נראה אחד המאבטחים מגן על ראשו עם שתי כפות הידיים כאילו שהן יצליחו למנוע חדירה של כדור 5.56. אחת המאבטחות נראית כמי שלא מוצאת מה לעשות עם משקפי השמש שלה ופשוט מחזיקה אותן באחת הידיים. הירידה במדרגות, שלא ברור מדוע תכנון המבצע לא דאג שתהיינה נוחות יותר למצב של חילוץ בחירום, גם נראתה כמו תרגולת שהומצאה באותו רגע. המאבטח שפתח את דלת הרכב כדי לקצר את הזמן בהכנסתו של טראמפ אליו, נראה כמו שחק פוטבול שמתכונן לקלוט את עוצמתו של שחקן הקבוצה היריבה. היה טוב יותר אם היה דואג לקרב את הרכב למדרגות כדי להקטין את המרחק ציר החילוץ. ברגע הכנסתו של טראמפ לרכב, נראית אחת המאבטחות מנסה להכניס את האקדח חזרה לנרתיק ולא מצליחה והמאבטחת עם המשקפיים שוב לא החליטה מה לעשות איתן.
תמונות וסרטון מרגעי הפינוי לרכב:

סיכום:
ניסיונות התנקשות שהתרחשו בעולם, כולל בארצות הברית ובישראל, היריב פועל בהתאם לדרך הפעולה שבחר תוך לקיחת סיכון שיתכן שייתפס לפני ביצוע פעולת הפגיעה באישיות ועד ההשלמה שייהרג ומבלי שיידע באמת אם כוח האבטחה שסביבו איתר אותו ופועל לעצור אותו. ברוב ההתנקשויות ובניסיונות ההתנקשות, היריב מצליח לפעול כתוצאה מכישלונות מקצועיים של מערך האבטחה ולעיתים קשה להבין ולהאמין כמה “קל” היה ליריב בכל תהליך יישום דרך הפעולה שלו וזה מסביר מדוע צצות קונספירציות שונות ומשונות. השירות החשאי הינו ארגון וותיק ולמוד ניסיון שמצופה שיפגין רמת אבטחה ומקצועיות גבוהים הרבה יותר. יתכן, שרמת האבטחה לנשיא לשעבר ומתמודד לנשיאות הינה נמוכה מתוך החלטה בהפעלת הכח בארגון. בעצרת הבחירות בפנסילבניה, השירות החשאי יכול היה לפעול למניעת מימוש איום ירי ממרחק בינוני בקלות יחסית תוך הפגנת מקצועיות גבוהה שקיימת בו. ב 13 ליולי 2024, דונלד טראמפ קיבל את חייו במתנה ולא בזכות השירות החשאי אלה בגללו. כולי תקווה שהשירות החשאי יידע ללמוד מהאירוע ולהפיק לקחים ברורים בנושא תכנון אבטחת אישיות באירוע, אי הצבת כוח אבטחה חדש ולא מיומן בצוות הצמוד לאישיות ועוד.

זכרו, ש"אבטחת אישים צריך לקיים במקצועיות גבוהה לכל אישיות!!!